wortelkanaalbehandeling

  • De dichtsbijzijnde tandarts
  • De snelst mogelijke behandeling
  • 24/7 bereikbaar
Voer uw adres in voor het beste resultaat:

 

Beoordeeld met 9.2 op Google Reviews.
Met spoed een tandarts nodig?

Wortelkanaalbehandeling

Soms is er een wortelkanaalbehandeling nodig om een tand of kies te kunnen redden. De tanden en kiezen bestaan namelijk uit meer dan alleen het bovenste deel wat zichtbaar is voor het oog. De wortels zitten in de kaak en ook hier kan schade aan ontstaan. Veel mensen zien tegen een wortelkanaalbehandeling op, mede omdat er nog weleens wat spookverhalen de ronde doen over een dergelijke behandeling. Toch is er geen enkele reden om hierdoor van de behandeling af te zien. Een goed uitgevoerde wortelkanaalbehandeling valt echt wel mee en voorkomt juist heel veel andere gebitsproblemen.

Wat moet u vooraf weten?

Tanden en kiezen bestaan uit het zichtbare deel, namelijk de kroon die een of meer wortels heeft die in de kaak zitten. In deze wortels loopt een kanaal wat het wortelkanaal genoemd wordt. In dit kanaal zitten kleine bloedvaten en zenuwvezels, bij elkaar wordt deze weefselmassa ook wel pulpa genoemd. Soms ontstaat er een ontsteking in dit weefsel. Tandbederf kan hiervan de oorzaak zijn, maar ook bacteriën of zelfs een harde klap op de tand. Vaak merkt men dat het niet helemaal goed zit als men last heeft van de tand of kies bij het drinken van een warme of koude vloeistof. De tand kan dan gevoelig zijn en dit kan een signaal zijn dat er iets mis is. Van een ontsteking in het pulpa hoeft men niet altijd last te hebben, maar het kan wel hevige pijnklachten veroorzaken. Het ontstoken weefsel moet verwijderd worden om te voorkomen dat de ontsteking zich uitbreidt naar het kaakbot. Met een dergelijke uitbreiding van de ontsteking bent u nog veel verder van huis, het kan zelfs leiden tot het verlies van meerdere tanden en kiezen.

Wat gebeurt er tijdens de behandeling?

Tijdens een wortelkanaalbehandeling verwijdert de tandarts dus het ontstoken weefsel. Het heeft ook geen zin om dit weefsel te laten zitten want genezen kan het niet meer. Het kan zijn dat het weefsel nog wel ‘leeft’ en in dat geval zal de behandeling altijd met een plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. Als het weefsel al is ‘afgestorven’ is een verdoving niet echt noodzakelijk omdat er geen gevoel meer in dit weefsel zit. De tandarts zal ook altijd een röntgenfoto maken om te kijken hoe de status van de kies of tand is. De tand of kies wordt eerst open gemaakt door middel van het boren van de een gat in de tand of kies. Het ontstoken weefsel wordt verwijderd en het kanaal wordt gereinigd. Dit doet hij door middel van kleine vijltjes en een desinfecterende spoelvloeistof.

Wat gebeurt er na de behandeling?

Als al het aangetaste weefsel is verwijderd en het kanaal is schoongemaakt, is het tijd voor de heropbouw. Het kanaal wordt opgevuld en de tand of kies wordt weer dichtgemaakt met een vulling. Soms blijkt de tand of kies toch wat verzwakt te zijn door de ontsteking en kan er een kroon nodig zijn. Na de behandeling kan de kies of tand gewoon weer jaren mee. Meestal ontstaat er ook geen verkleuring, maar is dit wel het geval dan heeft de tandarts hier een oplossing voor. Na de behandeling van het wortelkanaal kan er wat napijn ontstaan. Dit is met een goede pijnstiller meestal wel te onderdrukken.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor een wortelkanaalbehandeling kunnen al snel oplopen. Natuurlijk hangt het van een aantal factoren af, bijvoorbeeld hoeveel kanalen moeten er schoongemaakt worden, is er een kroon nodig, verdoving of geen verdoving? Ook bij complicaties tijdens de behandeling kan de rekening hoger uitvallen. Meestal moet u altijd wel op een paar honderd euro per kies of tand rekenen. Veel mensen krijgen tijdens hun leven weleens met dergelijke kostbare behandelingen te maken. Een huurcontract opstellen is daarom een verstandige beslissing. Neem eens vrijblijvend contact op met de tandarts hierover.

Wortelkanaalbehandeling

08:00 - 23:00

Landelijk bereik

Met spoed een tandarts nodig?