Welke zorgverzekering is in Nederland verplicht? Daar is heel kort en bondig op te antwoorden. Ben jij 18 jaar of ouder en woon of werk jij in Nederland? Dan is een zorgverzekering verplicht!

Wat voor zorgverzekeringen zijn er?

Er zijn verschillende soorten verzekeringen te vinden maar de meest bekende is de basisverzekering. Deze verzekering is aan te vullen met een zogenoemde aanvullende verzekering en/of een tandartsverzekering. Deze aanvullende verzekering geeft je het recht op extra zorg zoals bijvoorbeeld fysiotherapie of een vergoeding van je bril of lenzen. Wat er precies vergoed wordt is per zorgverzekering verschillend. Vaak is de basisverzekering overal wel een beetje hetzelfde, maar zit het verschil hem in de aanvullende zorgverzekering. Kijk dit dus goed na voordat je een besluit neemt waar jij je gaat verzekeren.

Zorgverzekering niet verplicht?

Er zijn ook uitzonderingen te noemen waarbij een zorgverzekering niet verplicht is.

Geloofsovertuiging

Wanneer je vanuit je geloofsovertuiging niet verzekerd wilt zijn dan moet je dit registreren bij de Sociale Verzekeringsbank. Je dient dan een gemoedsbezwaarde in. Je betaalt dan een bijdrage vervangende belasting.

Militairen en zorgverzekering

Militairen die in actieve dienst zijn hebben recht op een basisverzekering en een aanvullende verzekering vanuit de SZVK. Wanneer je in dienst bent bij defensie wordt je hier automatisch voor aangemeld. De premie wordt meteen ingehouden van je salaris.

In detentie

Verblijf jij in detentie dan betaal je geen zorgverzekering premie. Het ministerie van veiligheid en justitie heeft dan de verantwoordelijkheid voor jouw zorg en je zorgkosten. Je dient dit echter wel door te geven bij je zorgverzekeraar en je weer aan te melden wanneer je weer op vrije voeten bent.

In dienst van een Europese instelling

Ben je in dienst van een Europese instelling dan ben je verzekerd bij het gemeenschappelijk stelsel van ziektekostenverzekering van de Europese Unie genaamd het GSZV. Je gezinsleden zijn dan automatisch met je meeverzekerd.

Studeren in Nederland

Studeer je in Nederland maar ben je afkomstig uit het buitenland, dan ben je vaak al verzekerd in jouw eigen land en hoef je ook geen zorgverzekering in Nederland af te sluiten, maar ben jij van plan om in Nederland ook te gaan werken, dan dien je wel een zorgverzekering af te sluiten. Op zijn minst een basisverzekering.

Verplicht zorgverzekering af sluiten

Wanneer je niet onder de uitzonderingen valt maar geen zorgverzekering hebt afgesloten dan grijpt het CAK in. Die melden je aan bij een zorgverzekeraar en innen bestuursrechtelijke premie van jou. Deze premie is hoger dan dat de basisverzekering bij een zorgverzekeraar is. Het is dus erg slim om er gewoon zelf voor te zorgen.

oscar
Author: oscar