Weekend Tandarts?

Vind direct de dienstdoende tandarts!

  • Direct contact
  • De snelst mogelijke behandeling
  • 24/7 telefonisch bereikbaar

Voer uw adres in voor het beste resultaat:

Weekend Tandarts nodig?

24 uur per dag bereikbaar

Onze tandartspraktijken zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. De dienstdoende tandarts is dus ook in het weekend bereikbaar.

Z

Telefonische diagnose

U belt ons en wij stellen telefonisch direct vast wat er met u aan de hand is en welke behandeling daarbij hoort. Blijf kalm, dat voorkomt onduidelijkheden en irritatie.

Direct een afspraak

Na de diagnose maken we direct een afspraak. U wordt bij één van onze aangesloten tandarsten op de praktijk verwacht en krijgt op die manier de best mogelijke behandeling.

Wanneer ga je naar een weekend tandarts?

Wanneer ga je naar een weekend tandarts?

Van ernstige kiespijn die een pijnlijke ontsteking kunnen veroorzaken tot een afgebroken tand, er zijn allerlei soorten tandheelkundige noodgevallen tijdens het weekend.

Redenen om naar de weekend tandarts te gaan:

1. Ernstige Kiespijn

Het laatste dat je nodig hebt, is dat ernstige kiespijn je weekend verpest. De ongelukkige waarheid is dat tandpijn vaker voorkomt in het weekend, omdat mensen tijdens deze paar dagen meer voedsel consumeren. Bovendien nemen meer mensen in het weekend deel aan activiteiten, waardoor de kans op tandpijn door een traume of ongeluk veel groter wordt.

2. Afgebroken kies of tand

Een afgebroken kies of tand is een universele tandheelkundige noodsituatie. Kleine stukjes afgebroken kies of tand kunnen worden veroorzaakt door voedsel (noten en kippenbotten hebben al veel mensen naar de tandarts gestuurd). Een afgebroken tand is meestal eenvoudig te repareren..

3. Loszittende kies of tand

Hoe langer je een losse tand hebt, hoe groter de kans dat deze er helemaal uit valt. Er zijn mensen die een losse tand negeren omdat ze aannemen dat er heel veel tandheelkundig werk voor nodig is (wat niet altijd waar is). Plan onmiddelijk een afspraak bij de tandarts als je een merkt dat je een loszittende kies of tand hebt en probeer in de tussentijd zacht voedsel te eten.

4. Uitgevallen vulling

Soms weet je meteen wanneer een vulling is uitgevallen, zoals bij het eten van harde snoep. En soms heb je alleen een vreemde smaak van een geldstuk in je mond. Negeer dat gevoel of die smaak niet en ga zo snel mogelijk naar een weekend tandarts. Als je te lang wacht, heb je mogelijk een veel ingrijpender (en vaak gevreesde) procedure nodig, zoals een wortelkanaalbehandeling.

5. Afgebroken kroon

Kronen kunnen om verschillende redenen losraken of afbreken. Wanneer dit gebeurt tijdens het weekend, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk een tandarts ziet. Dit omdat het glazuur van de tand is weggehaald en vervangen werd door de kroon. Zodra de kroon afbreekt of losraakt, kan het tandbeen worden blootgesteld.

6. Een trauma of ongeluk

Een trauma of ongeluk kan ervoor zorgen dat je dringend tandheelkundige hulp nodig hebt. Een tandarts kan foto’s nemen en meteen een plan opstellen om verdere schade aan je gebit te voorkomen.

7. Ernstige zenuwpijn

Misschien realiseer je je niet dat je een tandabces of blootliggende zenuw hebt, maar je weet wel dat je extreem veel pijn hebt. Wacht niet tot maandag of dinsdag. Maak een spoedafspraak bij de weekend tandarts en laat de tand behandelen en je pijn verminderen.

Met zowel een blootliggende zenuw als een abces, moet je je grote zorgen maken als de pijn abrupt stopt. Dit betekent niet dat de tandenfee wel degelijk bestaat en dat je bent genezen. Het kan betekenen dat de zenuw zo ernstig beschadigd is dat je niets meer kunt voelen. Dat is een probleem.

Weekend behandeling? Dit zijn de moglijkheden!

Weekend behandelingen

Tandpijn kan het moeilijk maken om je te concentreren, te eten en te ontspannen. Als je tandpijn in het weekend hebt, wil je uiteraard zo snel mogelijk de tandarts zien. Gelukkig kun je berusten op weekendbehandelingen.

Kiespijn behandelen

Pijn in de mond of kaken duidt vaak op problemen met je gebit. De pijn kan het gevolg zijn van gaatjes, tandvleesontsteking of een blootliggende zenuw. De weekend tandarts zal je tanden en tandvlees onderzoeken om de oorzaak van je kiespijn te vinden. Mogelijk heb je een vulling of wortelkanaalbehandeling nodig of een behandeling voor een tandvleesaandoening.

Afgebroken kies of tand herstellen

Tandartsen proberen extracties te vermijden door tanden te repareren. Van de weekend tandarts kun je verwachten dat hij je gebarsten tand zal onderzoeken om vervolgens een behandelplan op te stellen. De tandarts kan ook een röntgenfoto van de tand maken om alle schade te zien. Ook zal hij er voor zorgen dat de tand schoon en vrij van infectie blijft. Mogelijk heb je een vulling en een kroon nodig om je gebroken tand te versterken of te herstellen.

Loszittende tand herstellen

De tandarts zal de tand onderzoeken en zien waardoor deze is losgeraakt. Als de tand los is geraakt door een verwonding, kan de arts proberen de tand te spalken, waarbij de losse tand aan de omliggende tanden wordt verbonden om hem vast te zetten. Dit is meer een tijdelijke oplossing, aangezien composietverlijming niet erg lang meegaat.

Als de tand los zit vanwege een tandvleesaandoening, kan de tandarts een grondige reiniging uitvoeren om de tand te redden.

Vulling vernieuwen

Als je vulling is uitgevallen of je hebt tandpijn door een gaatje in een tand, heb je een (nieuwe) vulling nodig om verder tandheelkundig ongemak en schade aan de tand te voorkomen. Tijdens de procedure zal de tandarts je een plaatselijke verdoving geven om het gebied te verdoven. Als de tand verdoofd is, boort de tandarts het tandbederf uit en vult het gaatje op met een vulling. De meeste soorten vullingen kunnen in één bezoek aan de tandartspraktijk worden voltooid.

Een kroon vervangen

Een gebroken kroon, vooral die met een haarlijnbreuk, kan worden hersteld zonder dat de hele kroon vervangen hoeft te worden. Maar soms heb je een vervangende kroon nodig, vooral als het een oudere kroon is of een ernstig beschadigde kroon.

Afhankelijk van hoe de kroon is gebroken, heb je mogelijk letsel aan de omliggende tanden opgelopen. Als dat het geval is, is er mogelijk meer werk aan de winkel voor de tandarts dan enkel het bevestigen van de kroon.

Zenuwpijn verhelpen

Bij zenuwpijn, en als je geen ernstige tandvleesontsteking hebt, zal de tandarts de zenuw uit je tand verwijderen. Dit kan met een wortelkanaalbehandeling. Tijdens de wortelkanaalbehandeling verwijdert de tandarts de pulp van je tand. Deze procedure omvat ook het verwijderen van de zenuwen. Vervolgens werkt de tandarts de procedure af met een vulling.

Veel gestelde vragen

Wat te doen bij een afgebroken tand of kies?

Het belangrijkste is om kalm te blijven. Dus haal diep adem en bereid je voor om actie te ondernemen om je gebroken tand te redden (als je kunt). Spoel je mond met warm zout water. En als je pijn hebt, neem dan vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals paracetamol (Tylenol).

Om te voorkomen dat een scherpe rand je tong snijdt, bedek je de afgebroken tand met een stuk suikervrije kauwgom. Als je moet eten, blijf dan bij zacht voedsel en vermijd het gebruik van je gebroken tand om op te kauwen. Ga zo snel mogelijk naar de tandarts.

Wat te doen bij een loszittende tand of kies?

Om het even welke reden je losse tand heeft veroorzaakt, het is belangrijk om er zo snel mogelijk naar te laten kijken. Een losse tand kan je beet beïnvloeden en voordat je het weet, heb je naast de losse tand verschillende ernstige tandheelkundige gezondheidsproblemen.

Als de loszittende tand of kies uitvalt, vooral als er een onmiddellijk incident is geweest dat tot trauma heeft geleid, moet je er alles aan doen om de tand te redden. Stop de tand in een zakje of glas gevuld met melk en neem onmiddellijk contact op met de tandarts. Er is een kans dat een uitgevallen tand opnieuw kan worden geplant of op zijn minst kan worden gespalkt, en uiteindelijk weer functioneel kan worden.

Ik heb veel last van kiespijn, wat kan ik doen?

Tijdig een tandarts zien, is essentieel bij tandpijn. Je staat echter niet machteloos als je in het weekend last hebt van kiespijn. Ibuprofen of paracetamol zijn zeer effectief in het minimaliseren van tandpijn. Als je een van deze pijnstillers neemt, zul je merken dat het veel gemakkelijker is om het weekend door te komen en te genieten van een goede nachtrust totdat je de tandarts kunt zien.

Wat moet ik doen met een afgebroken kroon?

Als de kroon eraf valt in je mond, let dan extra goed op om er niet op te bijten en deze te beschadigen. Probeer ook de kroon niet door te slikken. Als je de kroon inslikt, zal deze door je systeem gaan en moet je een nieuwe kroon aanschaffen.

Valt de kroon uit je mond, neem dan de tijd om hem te vinden. Wanneer je de kroon hebt gevonden, maak hem dan schoon met je tandenborstel. Bewaar de kroon nadien veilig in een afgesloten doosje, zodat je hem niet verliest.

Zijn je tanden gevoelig of heb je pijn nadat een kroon is afgebroken, dan kun je een stuk suikervrije kauwgom proberen rond de tand te wikkelen. Deze oplossing werkt echter maar een paar uur, dus het is belangrijk om direct een weekend tandarts te contacteren.

Wat moet ik doen met een uitgevallen vulling?

Een uitgevallen vulling hoef je niet te bewaren. Je moet wel zo snel mogelijk naar de tandarts voor een nieuwe vulling.

Als je pijn hebt na het uitvallen van de vulling, dan heb je mogelijk een blootliggende zenuw. Dus, hoe sneller je naar de tandarts gaat voor een nieuwe vulling, hoe minder ernstig de gevolgen, herstellingen en behandelingen zullen zijn.

Hoe verhelp ik zenuwpijn?

Wanneer zenuwpijn je overvalt, kan poetsen met een zachte borstel en tandpasta voor gevoelige tanden tweemaal per dag en een fluoride mondspoeling eenmaal per dag de pijn verminderen.

Om de pijn te verlichten, kun je Tylenol of Ibuprofen nemen. Slaap ook met je hoofd rechtop om de druk op de zenuw te verlichten. Maar het belangrijkste is dat je zo snel mogelijk een tandarts ziet.
Naar boven

Direct een tandarts nodig?