Kosten Verstandskies trekken

 • De dichtsbijzijnde tandarts
 • De snelst mogelijke behandeling
 • 24/7 bereikbaar
Voer uw adres in voor het beste resultaat:

 

Beoordeeld met 9.2 op Google Reviews.
Met spoed een tandarts nodig?

Kosten Trekken Verstandskies

Een verstandskies trekken kan een ingrijpende en soms pijnlijke procedure zijn. Maar voordat je je verstandskies laat verwijderen, zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden, waaronder wie de ingreep uitvoert, of het gedekt is door je zorgverzekering en wat de kosten kunnen zijn. In dit artikel bespreken we uitgebreid de verschillende aspecten van het trekken van een verstandskies, zodat je goed geïnformeerd bent voordat je een beslissing neemt.

Tandarts of Kaakchirurg: Wie Voert de Ingreep Uit?

Wanneer je last hebt van je verstandskies, is het aan te raden om een afspraak te maken bij je tandarts. Deze professional zal meestal eerst een röntgenfoto maken om de situatie te beoordelen. Op basis van deze beoordeling zal de tandarts bepalen of het nodig is om de verstandskies te verwijderen en wie de ingreep zal uitvoeren. In de meeste gevallen zal de tandarts ervoor kiezen om de kies zelf te verwijderen als de ingreep eenvoudig lijkt en geen complicaties worden verwacht. Bij meer gecompliceerde situaties wordt je mogelijk doorverwezen naar een kaakchirurg.

Daarnaast zal de tandarts beslissen of de verstandskies wordt getrokken of gesneden. Het snijden van de verstandskies wordt meestal door de kaakchirurg gedaan.

Verzekering en Kosten: Wat Wordt Gedekt?

Of het trekken van je verstandskies wordt vergoed, hangt af van wie de ingreep uitvoert: de tandarts of de kaakchirurg.

Trekken door Tandarts:

 • De behandeling wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering.
 • Je kunt een aanvullende tandartsdekking afsluiten om de kosten te dekken.
 • Er is geen eigen risico verschuldigd bij een aanvullende tandartsdekking.
 • Er is geen eigen bijdrage vereist.

 

Verwijderen door Kaakchirurg:

 • De behandeling wordt vergoed vanuit de basisverzekering.
 • Je betaalt wel het eigen risico.
 • Er is geen eigen bijdrage vereist.
 • Toestemming van je tandarts is nodig voor deze procedure.

Aanvullende Tandartsdekking: Vergoeding en Voorwaarden

Als je wilt dat het verwijderen van de verstandskies door je tandarts wordt vergoed, kun je een aanvullende tandartsdekking afsluiten. Deze verzekering vergoedt een vast bedrag per jaar voor al je tandartskosten, niet specifiek voor de verstandskies.

Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle tandartsdekkingen de volledige kosten vergoeden. Sommige verzekeraars bieden bijvoorbeeld slechts 75% of 80% dekking. Het is raadzaam om de polisvoorwaarden van de aanvullende verzekering goed te bestuderen.

Kosten van het Trekken van een Verstandskies

De kosten voor het verwijderen van een verstandskies kunnen aanzienlijk variëren. Als je de kies laat verwijderen bij de tandarts, liggen de kosten doorgaans rond de €100,-. Kies je voor een kaakchirurg in het ziekenhuis, dan kunnen de kosten variëren tussen de €150,- en €400,-. Wil je exact weten wat de kosten voor jou zouden zijn, neem dan contact op met je tandarts.

Overwegingen voor een Tandartsdekking

Als je overweegt een tandartsdekking af te sluiten, raden we je aan om gebruik te maken van onze zorgvergelijker. Hiermee kun je snel en eenvoudig de verschillende opties vergelijken en de tandartsdekking kiezen die het beste bij jouw behoeften past.

verstandskies trekken kosten

08:00 - 23:00

Landelijk bereik

Met spoed een tandarts nodig?

Verschillende Soorten Kiezen: Een Overzicht

Er bestaan diverse categorieën kiezen, elk met hun eigen kenmerken. Bijvoorbeeld, premolaren worden vaak aangeduid als “valse kiezen” en bevinden zich tussen tanden en kiezen in. Echte kiezen zijn molaren, en de derde molaren staan bekend als verstandskiezen. Deze laatsten zijn de achterste en laatste kiezen die doorkomen. Daarnaast zijn er melkmolaren, die vanaf ongeveer vier maanden bij kinderen verschijnen. Rond het zevende levensjaar vallen deze melkkiezen uit om plaats te maken voor permanente kiezen.

Kan ik een Getrokken Kies Bewaren?

Het is mogelijk om een getrokken kies te bewaren. Echter, kiezen die weer teruggeplaatst moeten worden, drogen gemakkelijk uit. Zulke kiezen moeten dus goed geconserveerd worden. Een effectieve methode is om de kies in water met een beetje chloor te bewaren. Dit houdt de kies mooi en hygiënisch.

Kosten van Verstandskiezen Trekken: Wat kunt u verwachten?

Het verwijderen van een verstandskies heeft doorgaans een prijskaartje van ongeveer tweehonderd euro per kies. Houd er rekening mee dat tarieven kunnen variëren afhankelijk van de tandartspraktijk. Bovendien zijn verschillende soorten verdovingen beschikbaar. Oppervlakteverdoving kost ongeveer acht euro, terwijl intraligamentaire- of geleidingsverdoving tussen de vijftien en twintig euro kan kosten. Hechten na de ingreep kost ongeveer vijf euro. Bij een kaakchirurg variëren de kosten voor het verwijderen van een verstandskies doorgaans tussen de 150 en 400 euro.

Behandelduur: Hoelang Duurt het Trekken van Kiezen?

Het trekken van een verstandskies neemt meestal ongeveer een kwartier in beslag. Als alle verstandskiezen getrokken moeten worden, rekent u op een kwartier per kies. In totaal zal de behandeling dan ongeveer een uur duren.

Verzekering en Verstandskiezen Trekken: Wat wordt Gedekt?

Jongeren tot 18 jaar krijgen de behandeling vergoed via de basisverzekering. Voor volwassenen is het vaak nodig om een aanvullende tandverzekering af te sluiten om de kosten van de behandeling te dekken. Deze aanvullende verzekering kan de kosten geheel of gedeeltelijk vergoeden. Als verstandskiezen door een kaakchirurg verwijderd moeten worden, wordt deze ingreep volledig gedekt door de basisverzekering, mits er een doorverwijzing is. Houd er rekening mee dat het eigen risico van toepassing is. Dit betekent dat u bij de kaakchirurg maximaal een eigen bijdrage van 385 euro per jaar betaalt. Vergoeding van de kaakchirurgie is alleen mogelijk met een doorverwijzing van uw tandarts.

Verdoving na Verstandskiezen Trekken: Hoelang houdt het aan?

De gemiddelde werkingsduur van de verdoving na het trekken van verstandskiezen is ongeveer twee tot vier uur. Het is verstandig om direct na de behandeling een pijnstiller te nemen om eventuele napijn te verminderen voordat de verdoving uitwerkt. Het nuttigen van voedsel of drinken kan het verdovende effect versnellen. Houd er rekening mee dat de exacte duur van de verdoving van persoon tot persoon kan verschillen.

Bloedverdunners en Verstandskiezen Trekken: Wat u Moet Weten

Het trekken van een verstandskies kan leiden tot (na)bloedingen. Bloedverdunners vergroten het risico op verhoogd bloedverlies tijdens de ingreep en mogelijke nabloedingen. Desondanks wegen de voordelen van bloedverdunners doorgaans op tegen de kleine nadelen. Stop daarom niet met het gebruik van bloedverdunners voorafgaand aan de ingreep. Het is over het algemeen veilig om bloedverdunners te blijven gebruiken tijdens het trekken van de kies, zelfs als dit gepaard gaat met enig extra bloedverlies. Dit verlies is doorgaans minimaal en ongevaarlijk.

Verlies van Hechting na Verstandskiezen Trekken: Wat te Doen?

In de meeste gevallen lossen hechtingen vanzelf op na ongeveer tien dagen. Als een hechting echter vroegtijdig loslaat en de wond begint te bloeden, kunt u voorzichtig de wond deppen met een zacht doekje. Bij ernstige bloedingen is het raadzaam om contact op te nemen met uw tandarts. Zij kunnen een nieuwe hechting plaatsen, mogelijk met ander materiaal.

Kaakchirurgie: Is het Altijd Nodig?

Als het verwijderen van een verstandskies complex is, zal uw tandarts u wellicht doorverwijzen naar een kaakchirurg. In sommige gevallen moet de kies operatief worden verwijderd. Wanneer het echter relatief eenvoudig is om de kiezen te trekken, kan dit gedaan worden door uw reguliere tandarts. Voorafgaand aan de behandeling wordt meestal een röntgenfoto genomen om de positie van de verstandskies in de kaak te beoordelen. Hoewel het trekken van een verstandskies door een kaakchirurg een grotere ingreep kan zijn dan bij de tandarts, kan het meestal onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. Na de ingreep wordt meestal aangeraden om vier uur lang niet te eten en warme dranken te vermijden.

Met spoed een tandarts nodig?