Verstandskies trekken?
- De dichtsbijzijnde tandarts
- De snelst mogelijke behandeling
- 24/7 bereikbaar
Voer uw adres in voor het beste resultaat:

Beoordeeld met 9.2 op Google Reviews.
Met spoed een tandarts nodig?
Verstandskies trekken, goed om te weten!
Verstandskiezen bevinden zich helemaal achterin de kaak. Ze ontwikkelen zich meestal op een jongvolwassen leeftijd. Veel mensen hebben een kleine kaak, waardoor verstandkiezen voor problemen kunnen gaan zorgen. Ze kunnen bijvoorbeeld tegen andere tanden en kiezen aan gaan drukken en tandvleesproblemen veroorzaken. Vervolgens kunnen er vervelende pijnklachten optreden. Verstandkiezen moeten daarom vaak verwijderd worden. Soms komen alle vier de verstandkiezen door, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Het is ook mogelijk dat er een of twee verstandskiezen doorkomen. Ook dit kan voor problemen zorgen.
Verstandskies trekken voorbereiding
Neem een half uur voor de behandeling pijnstillers in. Gebruik bij voorkeur paracetamol. Ibuprofen of aspirine verdunnen uw bloed. U verliest dan extra veel bloed bij het trekken. Paracetamol is dus de beste pijnstiller. Probeer ook uw mond zo goed mogelijk te reinigen. Op deze manier heeft u minder kans op infecties tijdens het trekken van de kies.
De behandeling (wat gebeurt er als ze verstandskiezen trekken)?
U krijgt altijd een verdoving als u uw verstandkiezen laat trekken. De verdoving is plaatselijk. Meestal wordt de prik in de wang en in het tandvlees gezet. Het duurt eventjes voordat de verdoving werkt. Meestal is dit een paar minuten. Sommige mensen zijn erg angstig voor het trekken van hun verstandkiezen. Het is dan ook mogelijk, in sommige gevallen, om een roesje te ontvangen. De tandarts zal de verstandskiezen vervolgens met een speciale tang verwijderen. Het trekken doet geen pijn, maar kan wel ongemakkelijk voelen. Wel voelt u de kies in de kaak heen en weer bewegen tijdens het trekken. Het bloed zal door de assistente worden afgezogen. De tandarts zal de wond altijd hechten. Dit gebeurt met een dun draadje. Meestal gaat het om oplosbare hechtingen. In enkele gevallen moet de hechting, na het genezen van de wond, verwijderd worden. Soms is het niet mogelijk om de verstandskiezen bij de tandarts te laten verwijderen. U zult dan naar een kaakchirurg doorverwezen worden.
Na de behandeling (waar moet je rekening mee houden)?
U zult in het begin de verdoving nog voelen. Het kan enkele uren duren voordat deze uitgewerkt is. Gebruik pijnstillers om eventuele napijn tegen te gaan. U kunt het beste koelen, om de zwelling in de kaak tegen te gaan. Dit kan met een koud watje, natte doek op de kaak of met een ijspack. U kunt uw tanden normaal poetsen. Wel moet u de wond even met rust laten. U kunt, in de buurt van de wond, het beste een zachte tandenborstel gebruiken. Eet in het begin geen harde voedingsmiddelen. Kies vooral voor vloeibaar of zeer zacht voedsel. Op deze manier ervaart u geen pijn tijdens het kauwen en kan de wond makkelijker genezen.
Wat zijn de kosten van verstandskies trekken?
De kosten bestaan uit diverse onderdelen. Elke tandarts hanteert zijn eigen tarieven. De gemiddelde prijs ligt tussen de 150 en 200 euro. De verdoving kost ongeveer acht tot vijftien euro. Het trekken van de kies zelf kost ongeveer vijftig euro. Indien het trekken moeilijk gaat, kan het zeventig tot tachtig euro kosten. Het hechtingsmateriaal kost ongeveer vijf tot tien euro.
verstandskies trekken
08:00 - 23:00
Landelijk bereik
Met spoed een tandarts nodig?
VEELGESTELDE VRAGEN
Welke soorten kiezen zijn er?
Er zijn verschillende soorten kiezen te onderscheiden. Mensen beschikken bijvoorbeeld over premolaren. Dit worden ook wel “valse kiezen” genoemd. Ze zitten tussen een tand en kies in. Molaren zijn de echte kiezen in de kaak. De derde molaren zijn de verstandskiezen. Dit zijn de laatste kiezen, helemaal achterin de kaak. Deze komen ook als laatste door. Melkmolaren zijn de melkkiezen. Deze hebben kinderen vanaf vier maanden. Rond het zevende levensjaar laten deze kiezen los en maken dan plaats voor “volwassen kiezen”.
Mag ik de kies bewaren na het trekken?
Een getrokken kies kan bewaard worden. Alleen kiezen die terug gezet moeten worden, drogen uit. Deze moeten daarom geconserveerd worden. Om de kies mooi te houden, kunt u deze in water met chloor bewaren. Bovendien wordt de kies dan weer schoon.
Wat kost het om verstandskiezen te laten trekken?
Het trekken kost ongeveer tweehonderd euro per kies. De tarieven kunnen per tandarts verschillen. Er zijn bovendien verschillende soorten verdovingen mogelijk. Een oppervlakteverdoving kost ongeveer acht euro. Terwijl een intraligamentaire- of geleidingsverdoving vijftien tot twintig euro kost. Het hechten kost ongeveer vijf euro. Bij de kaakchirurg zijn de kosten voor het trekken van een verstandskies ongeveer 150-400 euro.
Hoe lang duurt een behandeling?
Een verstandskies is in ongeveer een kwartier verwijderd. Moeten alle verstandskiezen worden getrokken? Dan duurt het een kwartier per kies. Dus totaal ongeveer een uur.
Valt een verstandskies trekken onder de verzekering?
Jongeren tot 18 jaar krijgen de behandeling uit de basisverzekering vergoed. Volwassenen moeten een aanvullende tandverzekering afsluiten, als ze de behandeling ondergaan. Een aanvullende tandverzekering kan de kosten in zijn geheel of deels vergoeden. Moeten de verstandskiezen bij de kaakchirurg getrokken worden? Dan wordt de ingreep volledig uit de basisverzekering vergoed. Dit is alleen met een doorverwijzing van toepassing. Bovendien betaalt u eigen risico. U betaalt voor de kaakchirurg dus maximaal een eigen bijdrage van 385 euro per jaar. U krijgt de kaakchirurg alleen met een doorverwijzing van uw tandarts vergoed.
Hoe lang werkt de verdoving door als ik mijn verstandskiezen heb laten trekken?
De verdoving werkt gemiddeld twee tot vier uur na de behandeling door. Het is verstandig om direct een pijnstiller te nemen. Op deze manier voorkomt u napijn, nog voordat de verdoving is uitgewerkt. Door wat te eten of te drinken, kan de verdoving sneller uitgewerkt zijn. De gemiddelde duur van de verdoving verschilt overigens per persoon.
Mag ik met bloedverdunners mijn verstandskies laten trekken?
Een verstandskies trekken kan voor (na)bloedingen zorgen. Bloedverdunners vergroten de kans op meer bloedverlies tijdens het trekken en eventuele nabloedingen. Maar de voordelen van bloedverdunners, wegen sterk tegen de kleinere nadelen op. Zonder bloedverdunners loopt u extra risico op bloedklonters. Het risico op een infarct neemt hierdoor toe. U moet daarom niet stoppen, als u uw verstandskies laat trekken. Het kan dus geen kwaad om bloedverdunners tijdens het trekken te gebruiken, op wat extra bloedverlies na. Echter gaat het om kleine hoeveelheden. Dit is dus ongevaarlijk.
Hechting los na trekken verstandskies, wat nu?
De meeste hechtingen lossen na ongeveer tien dagen vanzelf op. Soms komt het voor dat een hechting loslaat. Als de wond gaat bloeden, kunt u de wond het beste met een zacht doekje deppen. Bij hevige bloedingen, kunt u het beste langs de tandarts gaan. U krijgt dan een nieuwe hechting. Soms wordt de hechting met ander materiaal gezet.
Is een kaakchirug noodzakelijk?
Als de verstandskies moeilijk te verwijderen is, wordt u door de tandarts naar een kaakchirurg doorverwezen. Deze moet de kies soms operatief verwijderen. Als de kiezen makkelijk te verwijderen zijn, kan dit gewoon bij de tandarts gebeuren. Er zal altijd een röntgenfoto van de kiezen gemaakt worden. Zo weet de arts hoe de verstandskiezen in de kaak zitten. Een verstandskies trekken bij de kaakchirurg, is een grote ingreep dan bij de tandarts. Meestal kan het wel met een plaatselijke verdoving uitgevoerd worden. Na de ingreep mag u vier uur lang niet eten. Ook warme en hete dranken moet u vermijden.
Met spoed een tandarts nodig?