Tand Afgebroken?

  • De dichtsbijzijnde tandarts
  • De snelst mogelijke behandeling
  • 24/7 bereikbaar
Voer uw adres in voor het beste resultaat:

 

Beoordeeld met 9.2 op Google Reviews.

Met spoed een tandarts nodig?

Wat te doen bij een afgebroken tand?

Een afgebroken tand of kies kan zomaar gebeuren. Bijvoorbeeld door een ongeval, ongeluk of tijdens het eten. Een erg vervelend probleem. Maar wat kunt u dan het beste doen? U wilt het probleem natuurlijk meteen oplossen. Een afgebroken tand of kies voelt vervelend, is gevoelig en het kan zelfs ontstekingen tot gevolg hebben. Wat moet u doen als uw tand is afgebroken? In dit artikel leest u het.

Stap 1

Het is van belang dat u zo snel mogelijk contact opneemt met uw tandarts. Tijdens de openingstijden van uw praktijk kunt u uw eigen tandarts bellen. U zult dan al snel terecht kunnen. Wanneer uw tand in het weekend, ‘s avonds of ‘s nachts of tijdens de feestdagen afbreekt, belt u dan direct de dienstdoenende tandarts in uw regio.

Om eventuele pijn te stillen, kunt u iets zachts tussen de tand en uw mond stoppen, zodat de randen niet zo snijden. Bijvoorbeeld watten of een theezakje. Ook kunt u een vrij verkrijgbare pijnstiller innemen.

Stap 2

Een snelle behandeling is van groot belang: de kans is dan groter dat de tandarts het stukje van uw eigen tand kan gebruiken voor het herstel. Bewaar het afgebroken deel van de tand in uw mond, zeker wanneer het deel groot is. Dit klinkt misschien vreemd, maar zo blijft de tand het beste houdbaar en is de kans het grootst dat de tandarts deze kan gebruiken. Bewaar de tand niet in alcohol of een ander desinfectiemiddel. Volg altijd de aanwijzingen van uw tandarts op. Is het nodig de tand te reinigen? Doe dit dan met melk en houd de tand niet onder het water en gebruik geen zeep.

Stap 3

Zo snel mogelijk naar de tandarts gaan is van groot belang. Wanneer het afgebroken stukje erg klein is, kan dit vaak wel enkele dagen wachten. Is het afgebroken stuk groot of betreft het de hele tand of kies, dan bewaart u deze in de mond en zult u direct naar de tandarts moeten gaan. De zenuwen liggen dan namelijk bloot, wat pijnlijk kan zijn.

De tandarts kan verschillende behandelingen uitvoeren. De tandarts kan het afgebroken stuk in sommige gevallen weer vastlijmen aan de tand.

Stap 4

Wanneer het lijmen van de tand niet lukt, of het stukje te klein is, zijn er andere mogelijkheden om uw gebit te herstellen. De tandarts kan uw tand herstellen door middel van een composieten schildje, een facing, over de tand te plaatsen, of een vulling aan te brengen. Ook kan de tandarts een kroon plaatsen. Deze bedekt de hele tand, dus wanneer een groot stuk is beschadigd, zult u een kroon krijgen.

Is de hele tand uit de mond? Dan is het soms mogelijk de hele tand weer terug te zetten. U dient dan wel binnen het uur bij de tandarts te zijn. Is dat niet mogelijk, dan kan een implantaat geplaatst worden, waarop vervolgens een kroon wordt gezet.

Wanneer reconstructie niet mogelijk is, wordt soms de afgebroken tand getrokken. Op een later moment kan dan alsnog een implantaat geplaatst worden. Ook is soms de zenuw beschadigd. Dan moet ook nog een wortelkanaalbehandeling worden gedaan.

Stap 5

De nazorg is afhankelijk van de door de tandarts gekozen behandeling. Over het algemeen is voorzichtigheid geboden.

Wat zijn de oorzaken van een afgebroken tand?

Een gebroken tand kan verschillende oorzaken hebben. U gebruikt uw tanden om te eten, maar ook om bijvoorbeeld iets open te maken, op iets hards te bijten. Ook door ernstig tandenknarsen kan uw tand afbreken. Ook kunnen uw tanden zwakker zijn door bijvoorbeeld tandbederf, medicijngebruik of ziekte. Wanneer uw tand eerder gebroken is geweest, is de kans groter dat dit nog een keer gebeurt.

Eten

Wanneer u op iets hards bijt, kan uw tand afbreken. Het risico dat dit gebeurt is niet groot, maar het is mogelijk. Bijt niet direct op ijsblokjes, harde snoepjes en ander hard voedsel. Zo voorkomt u dat uw tanden afbreken, zeker wanneer ze al gevoelig zijn of als u eerder een tand hebt gebroken.

Trauma en letsel

Uw tand kan uiteraard afbreken door een ongeluk, val, het beoefenen van sport of een ander trauma. Doet u aan contactsport, zoals een vechtsport? Vergeet dan niet een gebitsbeschermer te dragen.

Tandbederf

Uw tanden kunnen zwakker zijn door tandbederf of het aanwezig zijn van gaatjes in de tanden. Een slechte conditie van de tanden, door bijvoorbeeld te veel suiker en zuur voedsel, maagzuurproblemen en een slechte mondverzorging kunnen ervoor zorgen dat uw tanden sneller afbreken.

Wat is het risico als u met een gebroken tand blijft rondlopen?

U loopt het beste niet door met een afgebroken tand. Naast dat dit erg pijnlijk kan zijn, omdat uw zenuwen bloot kunnen liggen, kan het ook gevolgen hebben op de langere termijn. Wanneer een groot stuk is afgebroken of wanneer u pijn ervaart, gaat u het beste zo snel mogelijk naar de tandarts. Anders riskeert u dat uw mond stuk gaat door het scherpe stuk tand en dat u later meer geld kwijt bent aan wortelkanaalbehandelingen en restauratie. De tand kan namelijk afsterven.

Wat moet u doen met de afgebroken tand?

Wanneer het een klein stukje van de tand of kies betreft, hoeft u deze niet te bewaren. Deze stukjes kunnen vaak niet vastgezet worden. Is het stukje tand dat is afgebroken groot, of gaat het om de hele tand? Bewaar deze dan in de mond tot u naar de tandarts gaat. Twijfelt u over wat te doen? Vraag dat dan vooral aan de tandarts.

Houd de tand niet onder stromend water en gebruik geen zeep of alcohol. Moet u de tand schoonmaken? Doe dit dan met melk. Raak de wortel van de tand niet aan.

Veelgestelde vragen

Mijn tand is afgebroken tot het tandvlees, wat moet ik doen?

Bewaar ook in dit geval de tand in de mond en bezoek zo snel mogelijk de tandarts. In sommige gevallen kan de gehele tand teruggeplaatst worden in de mond, zonder verdere gevolgen. Dit dient wel binnen een uur te gebeuren!

De tand die is afgebroken bevat een vulling, wat moet ik met de vulling doen?

De vulling kunt u ook bewaren bij de tand, ook wanneer deze uit de tand is gebroken.

Wat zijn de kosten om de gebroken tand te repareren?

De kosten van het behandelen van een afgebroken tand verschillen per geval. De behandeling is namelijk verschillend: een vulling of het lijmen van de tand is uiteraard goedkoper dan het aanbrengen van een kroon of implantaat. Daarom is niet te zeggen hoe duur de behandeling voor u gaat worden. Wanneer er voor een vulling wordt gekozen om de tand te herstellen (de meest simpele optie), zijn de kosten ongeveer 100 euro.

Welke andere behandelingen zijn er mogelijk?

Het is uiteraard mogelijk de afgebroken tand te trekken en dit te laten herstellen. Dan kunt u eventueel later nog beslissen of u de tand laat herstellen door middel van een implantaat. Bij een klein afgebroken stukje zonder pijnklachten kunt u ervoor kiezen geen behandeling te ondergaan.

Mijn tand is afgebroken een wortelkanaalbehandeling wat nu?

Soms is ook de zenuw van uw tand beschadigd. Dit kan voor erg veel pijn zorgen. Om ervoor te zorgen dat u geen pijn meer heeft, wordt een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd op de plek van de afgebroken tand.

Moet de tand altijd getrokken worden?

De afgebroken tand hoeft niet altijd getrokken te worden. Enkel wanneer reparatie niet (direct) mogelijk is, wordt de tand getrokken. In sommige gevallen is reparatie helemaal niet mogelijk, in andere gevallen wordt er voor gekozen om de tand eerst te trekken en later een implantaat te plaatsen.

Tand afgebroken

08:00 - 23:00

Landelijk bereik

Met spoed een tandarts nodig?