Er is weinig zo vervelend als op het moment dat je duizend en één dingen te doen hebt last te krijgen van kiespijn. Als je het ooit gehad hebt, weet je dat het een doordringende pijn is, die vanuit je kies vaak naar je hoofd trekt en maakt dat je niet meer helder kunt nadenken. Natuurlijk is het bellen van je tandarts het eerste dat je doet. Maar daar kun je niet altijd meteen terecht en ook je eigen agenda moet het toelaten. Daarom in dit artikel een paar tips voor wat je zelf al kunt doen om de ergste pijn te verhelpen.

Pijnstillende middeltjes

Voordat je een pijnstiller slikt, kun je eerst deze natuurlijke middeltjes proberen. Wat vaak goed werkt, is het koelen van de aangedane kant van je kaak. Haal een icepack uit de diepvries, wikkel daar een theedoek omheen en druk dit tegen de pijnlijke plek. De kou verdooft de zenuwen waardoor de pijn afneemt. Een tweede mogelijkheid is om de mond te spoelen met iets warms: warm, licht gezouten water helpt vaak het beste, maar kruidenthee werkt ook. Als dat onvoldoende soelaas biedt, kun je ook nog op een kruidnagel kauwen. Dat smaakt weliswaar niet echt aangenaam, maar heeft een verdovend effect op de kies die de pijn veroorzaakt. 

Een goede tandarts in de buurt is goud waard!

Hoezeer ik je ook gun dat bovengenoemde methodes je van de ergste pijn hebben verlost, ze kunnen de noodzaak voor een tandartsbezoek natuurlijk niet wegnemen. Mocht je nog geen tandarts hebben, of je niet op je gemak voelen bij de tandarts die je hebt, overweeg dan de volgende zaken. Omdat je nooit weet wanneer je je tandarts nodig zult hebben, is het handig als je er neemt die in de buurt zit. Dus woon je bijvoorbeeld in Zwolle, dan zoek je tandarts Zwolle. Let er ook op of het een tandarts is die alleen werkt of dat het een praktijk met meerdere tandartsen betreft. 

Bang voor de tandarts?

Als je (erg) opziet tegen je tandartsbezoek is het goed om te beseffen dat je daarin zeker niet de enige bent. Mede daarom leggen steeds meer tandartsen zich toe op het rustig en goed behandelen van angstige patiënten. Zij trekken langer de tijd uit voor een behandeling en doen niks wat je niet wil. Zelfs mensen die door hun angst al jaren niet meer naar een tandarts geweest zijn, doen bij zo’n tandarts een positieve ervaring op. Ook voor kinderen kan zo’n tandarts een uitkomst zijn. Blijf er dus – letterlijk – niet mee lopen maar zet die stap naar de tandarts. Die helpt je nagenoeg pijnloos en blijvend van je kiespijn af!

oscar
Author: oscar