Kroon laten zetten?
- De dichtsbijzijnde tandarts
- De snelst mogelijke behandeling
- 24/7 bereikbaar
Kroon laten zetten
In sommige gevallen is de beschadiging aan de kies of tand te groot om langdurig en mooi te repareren met een vulling. Als een tand bijvoorbeeld zwak is geworden, of ver is aangetast door breuk, cariës of trauma wordt een kroon aanraden. Ook als er een beter contactpunt nodig is, biedt een kroon een uitstekende oplossing. Hiervan is sprake als er tussen twee tanden een slecht contact is, waardoor in de lege ruimte vaak plaque en voedselresten achterblijven. Dit levert grote risico’s op voor tandvleesproblemen of cariës. In dat geval is het laten zetten van een kroon de beste oplossing.
Wat moet u vooraf weten?
Een kroon kan uit een verscheidenheid van materialen vervaardigd worden. Welk materiaal het beste bij uw gebit past, zal afhankelijk zijn van de plek in het gebit waar de kroon geplaatst wordt en uw persoonlijke voorkeuren. Veelvoorkomende materialen zijn:
Porselein of zirkonium
Een kroon laten zetten van porselein of zirkonium is tandkleurig. Door zijn natuurlijke uitstraling kan de kroon in veel situaties worden toegepast. Dankzij nieuwe technieken is de kans op een breuk bovendien uitgesloten.
Metaal en porselein
Bij deze kroon wordt de basis gemaakt van metaal. Hierover is een laagje porselein aangebracht voor het uiterlijk. De basis van metaal is slijtvast en sterk.
Metaal
Sommige kronen worden uitsluitend van metaal vervaardigd. Dit materiaal is namelijk zeer sterk. Ze krijgen in dat geval een goud- of zilverkleurige goudlegering. Vanwege de kleur plaatst de tandarts deze kroon alleen achter in de mond.
Wat gebeurt er tijdens de behandeling?
Allereerst kan er een voorbereidende behandeling nodig zijn, zoals een vulling of een wortelkanaalbehandeling. Ook kan er voor de versterking van de tand een pin of opbouw nodig zijn. Daarna slijpt de tandarts de tand of kies om ruimte te creëren voor de kroon. Als het gaat om een kroon op een implantaat zet de tandarts een opbouw in het implantaat. Er wordt vervolgens een afdruk gemaakt van het gebit. Dit is zowel mogelijk digitaal (scannen) als met een afdruklepel (happen). Er wordt daarbij vastgelegd hoe u bijt en welke kleur kroon het beste bij het gebit past. Vervolgens maakt de tandarts de kroon zelf of uitbesteden aan een tandtechnieker. Om de omslepen tand of kies te beschermen plaatst de tandarts een (tijdelijke) noodkroon. Zodra de definitieve kroon klaar is, wordt deze om de kroon gepast. Als deze zich op de goede plek bevindt, zet de tandarts hem vast.
Wat gebeurt er na de behandeling?
Iedere behandeling kent risico’s en complicaties, zo ook het maken van een kroon. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de tijdelijke kroon loskomt of dat de tand door het slijpen zeer gevoelig wordt. In dat geval is een wortelkanaalbehandeling mogelijk. De kans hierop is echter zeer klein. De tand kan alleen in het begin gevoelig aanvoelen, omdat u even aan de nieuwe kroon moet wennen. Als de kroon te hoog aanvoelt of gevoelig blijft, is het belangrijk om even terug te gaan naar de tandarts.
Wat zijn de kosten?
De kosten van een kroon laten zetten hangen af van het soort kroon, het materiaal waaruit de kroon wordt vervaardigd en de kosten voor het tandtechnisch laboratorium. Ook hangen de kosten van een kroon af van de eventuele voorbehandelingen (vulling, wortelkanaalbehandeling of gegoten opbouw). Een kroon met plastische opbouw, verdoving en foto kost al snel € 340,- exclusief techniek- en materiaalkosten. Vraag daarom altijd vooraf aan uw tandarts om een begroting. Sommige verzekeraars vergoeden (een deel van) de kosten uit de aanvullende tandartsverzekering. Lees dus goed uw polis door om te zien op welke vergoedingen u recht heeft.
Kroon laten zetten
08:00 - 23:00
Landelijk bereik
Met spoed een tandarts nodig?