Kiespijn?

Vind direct de dienstdoende tandarts!

  • Direct contact
  • De snelst mogelijke behandeling
  • 24/7 telefonisch bereikbaar
Voer uw adres in voor het beste resultaat:
Last van kiespijn? Vind direct een tandarts!

24 uur per dag bereikbaar

Onze tandartspraktijken zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. De dienstdoende tandarts is dus ook in het weekend bereikbaar.

Z

Telefonische diagnose

U belt ons en wij stellen telefonisch direct vast wat er met u aan de hand is en welke behandeling daarbij hoort. Blijf kalm, dat voorkomt onduidelijkheden en irritatie.

Direct een afspraak

Na de diagnose maken we direct een afspraak. U wordt bij één van onze aangesloten tandarsten op de praktijk verwacht en krijgt op die manier de best mogelijke behandeling.

Wat te doen bij acute ondragelijke kiespijn?

Wat te doen bij acute ondragelijke kiespijn?

Heeft u last van acute kiespijn, die u niet zelf kunt onderdrukken? Neem dan direct contact op met uw tandarts. Is uw eigen tandarts gesloten? Neem dan direct contact op met de dienstdoende tandarts in uw regio. Is uw tand of kies afgebroken? Zeker dan is het verstandig direct contact op te nemen. Bewaar de tand in uw mond of in melk. Dan is de kans het grootste dat de tandarts uw originele tand kan gebruiken voor het herstel.

Stap 1:
neem een paracetamol om de pijn te drukken

Wanneer uw ernstige kiespijn hebt, mag u zelf thuis pijnstilling innemen, mits daar geen medische bezwaren tegen zijn. Tot u bij de tandarts terecht kunt, mag u paracetamol (500 mg) of ibuprofen (400 mg) innemen tegen de pijn. Let op dat u de maximale dosering op de verpakking niet overschrijdt.

Stap 2:
neem contact op met uw tandarts

Bij ernstige kiespijn of een afgebroken tand of kies is het verstandig direct contact op te nemen met uw tandarts. Vaak kunt u dezelfde dag al terecht. Is het avond of weekend? Ga dan direct naar de spoedtandarts, zeker wanneer u echt niet kunt wachten. Het is niet nodig om rond te blijven lopen met pijn.

Stap 3:
laat u behandelen door een professional

U gaat met pijn en/of ongemak naar de tandarts. Hij/zij is erop gericht om u pijnvrij te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld een gaatje, een ontsteking of een afgebroken tand zijn. Het kan voldoende zijn om een vulling te plaatsen of de tand te herstellen, maar soms moet u een wortelkanaalbehandeling ondergaan, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een ontsteking.

Omdat de tandarts u pijnvrij wilt krijgen, betekent het vaak ook dat u een tijdelijke oplossing krijgt. Vaak dient u dan naar uw eigen tandarts terug te gaan voor een definitieve oplossing. Of als u geen eigen tandarts heeft, kunt u ook een vervolgafspraak maken bij de spoed tandarts. 

Stap 4:
houdt voortaan uw tanden beter schoon

Om gaatjes te voorkomen is het belangrijk dat u uw gebit goed schoonhoudt. Dit doet u door minimaal twee keer per dag uw tanden te poetsen. Ook dient u tussen de tanden schoon te maken met flosdraad, ragers of tandenstokers.

Kiespijn behandelen? Dit moet u weten!

Wat moet u voorafgaande aan een behandeling weten?

In uw speeksel leven verschillende bacteriën. Als daar voedsel bij komt maken deze bacteriën het voedsel zuur. Dit zuur tast de beschermlaag van de tanden aan, en zorgen ervoor dat het glazuur beschadigd raakt. En zo ontstaat er dus een gaatje (cariës). Kiespijn kan hierdoor acuut opkomen, en erg pijn doen. Maar het kan ook een kloppende, zeurende pijn zijn. Als de tandarts heeft bevonden dat uw kiespijn komt door cariës, is het raadzaam om deze snel te behandelen. Dit voorkomt dat het tandbeen verder zal worden aangetast. De behandeling kan wat vreemd aanvoelen maar doet geen pijn, vooral als er gebruik wordt gemaakt van verdoving, zult u er geen last van hebben.

Wat gebeurt er tijdens een behandeling?

Als u last hebt van cariës is het belangrijk dat dit gevuld wordt. Maat hoe gaat dit precies in zijn werk? Ten eerste krijgt u een klemmetje om uw tand met daaromheen een rubber doekje. Dit zorgt ervoor dat de tand beschermd blijft tegen speeksel (met bacteriën) tijdens het boren. Vervolgens zal de tandarts een gaatje boren met een boor bezittend over een klein diamantsteentje om een gedeelte van het glazuur weg te slijpen. Dit zodat het aangetaste tandbeen beter beschikbaar wordt. Hierna wordt met een zachte boor het aangetaste tandbeen verwijderd. De tandarts zal met een cariës detector controleren of alle cariës verwijderd is. Vervolgens wordt er een hechtlaag aangebracht zodat de vulling goed aan de tand zal hechten, en daarna het vulmiddel. Het gaatje wordt gevuld met composiet (witte vulling) of amalgaam (grijze vulling). Het vulmiddel wordt uitgehard door belichting. Daarna zal het oppervlak van de vulling netjes afgewerkt worden, zodat de kies weer aanvoelt alsof er niks gebeurd is.

Wat gebeurt er na de behandeling?

Na de behandeling kan de kies nog wat gevoelig zijn, met name tijdens het inademen van koude lucht en tijdens het drinken. Dit is volkomen normaal, en zal na een paar dagen weg trekken.

Hoe voorkom je kiespijn – 5 tips

Hoe voorkom je kiespijn – 5 tips

Kiespijn is erg pijnlijk. Gelukkig kunt u zelf al veel doen om te voorkomen dat u last krijgt van gaatjes of ontstekingen in de mond.

Tip 1:
Regelmatig poetsen

Het is van groot belang om minimaal twee keer per dag uw tanden te poetsen, voor minimaal 2 minuten. Poets uw tanden met een tandpasta met fluoride. Dit verstevigt de tanden en voorkomt het ontstaan van gaatjes.

Tip 2:
Elektrisch poetsen

Elektrisch poetsen is bewezen beter voor de tanden dan poetsen met een handtandenborstel. Overweeg dus zeker een elektrische tandenborstel aan te schaffen. U hoeft hier niet veel geld aan uit te geven: ook de goedkopere elektrische tandenborstels doen hun werk prima.

Tip 3:
Tandenstokers

Het is ook belangrijk om tussen uw tanden te reinigen. Dit kunt u doen door het gebruik van tandenstokers. Maak hiermee de ruimte tussen uw tanden goed schoon. Ook kunt u flosdraad of ragers gebruiken om tussen de tanden schoon te maken.

Tip 4:
Bezoek regelmatig de tandarts

Bezoek regelmatig de tandarts voor een controle, zodat u er zeker van bent dat alles goed is en dat u beginnende gaatjes vlug op kunt lossen, voordat u ernstige kiespijn krijgt. Ook kan de tandarts tandsteen verwijderen.

Tip 5:
Bezoek regelmatig de mondhygiënist

Het is altijd goed om een keer per jaar uw gebit grondig te laten reinigen door de mondhygiënist. Deze kan de tanden en kiezen aan alle kanten goed schoonmaken. Zo voorkomt u dat uw gaatjes of ontstoken tandvlees krijgt. Heeft u last van ontstoken tandvlees? Dan is het verstandig vaker naar de mondhygienist te gaan, bijvoorbeeld 2 keer per jaar. Vraag aan uw tandarts welke frequentie voor u verstandig is.

Veel gestelde vragen over kiespijn

Wat zijn de kosten van een kiespijn behandeling?

De kosten van een kiespijnbehandeling kunnen verschillen. Dit ligt natuurlijk aan de oorzaak van de pijn. Een vulling kost ongeveer 100 euro. Een wortelkanaalbehandeling is duurder: deze kan wel meer dan 250 euro kosten. Kijk of u verzekerd bent voor tandartskosten.

Wat te doen bij kiespijn in de nacht?

Heeft u ‘s nachts kiespijn en kunt u echt niet wachten tot de ochtend? Dan is uw eigen tandarts gesloten. Gelukkig is er in iedere regio een noodtandarts beschikbaar, waar u 24 uur per dag, 7 dagen contact mee kan opnemen. Uiteraard kunt u deze tandarts bellen, waarna u langs kunt komen voor een behandeling. Dit geldt ook voor feestdagen. Ook dan kunt u terecht bij de noodtandarts. Houdt u er wel rekening mee dat u de rekening vrijwel altijd direct dient te voldoen bij de noodtandarts.

Ik heb kiespijn maar geen tandarts, kan ik geholpen worden?

Ook wanneer u geen vaste tandarts hebt, kunt u uiteraard behandeld worden. U kunt u inschrijven bij een tandarts in de buurt. Wel dient u vaak direct de rekening te voldoen. Kunt u geen tandarts vinden die plek heeft om u te behandelen? Dan kan de spoedpost u ook behandelen. Ook dan dient u de rekening direct te voldoen.

Wat te doen bij kiespijn in het weekend?

Ook in het weekend kunt u langs bij de noodtandarts. Maar sommige tandartspraktijken zijn ook open in het weekend. Is uw eigen tandartspraktijk ook in het weekend geopend? Dan kunt u daar ook langs gaan. Houdt u er wel rekening mee dat u de rekening direct dient te voldoen bij de nood- of spoedtandarts.

Direct een tandarts nodig?