Kiespijn

Bereikbaar: 08:00 - 23:00

Vandaag nog een afspraak

Onze spoedpraktijken zitten in Amsterdam, Dordrecht, Den Haag, Utrecht, Rotterdam & Gouda.
Beoordeeld met 9.2 op Google Reviews.

Direct een tandarts nodig?

Kiespijn? Een gaatje boren en het is weer weg.

Hebt u last van kiespijn? Kiespijn kan heel vervelend zijn. Meestal is het zo dat er een gaatje in de kies is ontstaan, die zorgt voor de pijn. Maar gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om het op te lossen. Dus lees verder voor alle informatie

Wat moet u vooraf weten?

In uw speeksel leven verschillende bacteriën. Als daar voedsel bij komt maken deze bacteriën het voedsel zuur. Dit zuur tast de beschermlaag van de tanden aan, en zorgen ervoor dat het glazuur beschadigd raakt. En zo ontstaat er dus een gaatje (cariës). Kiespijn kan hierdoor acuut opkomen, en erg pijn doen. Maar het kan ook een kloppende, zeurende pijn zijn. Als de tandarts heeft bevonden dat uw kiespijn komt door cariës, is het raadzaam om deze snel te behandelen. Dit voorkomt dat het tandbeen verder zal worden aangetast. De behandeling kan wat vreemd aanvoelen maar doet geen pijn, vooral als er gebruik wordt gemaakt van verdoving, zult u er geen last van hebben.

Wat gebeurt er tijdens de behandeling?

Als u last hebt van cariës is het belangrijk dat dit gevuld wordt. Maat hoe gaat dit precies in zijn werk? Ten eerste krijgt u een klemmetje om uw tand met daar omheen een rubber doekje. Dit zorgt ervoor dat de tand beschermd blijft tegen speeksel (met bacteriën) tijdens het boren. Vervolgens zal de tandarts een gaatje boren met een boor bezittend over een klein diamantsteentje om een gedeelte van het glazuur weg te slijpen. Dit zodat het aangetaste tandbeen beter beschikbaar wordt. Hierna wordt met een zachte boor het aangetaste tandbeen verwijderd. De tandarts zal met een cariësdetector controleren of alle cariës verwijderd is. Vervolgens wordt er een hechtlaag aangebracht zodat de vulling goed aan de tand zal hechten, en daarna het vulmiddel. Het gaatje wordt gevuld met composiet (witte vulling) of amalgaan (grijze vulling). Het vulmiddel wordt uitgehard door belichting. Daarna zal het oppervlak van de vulling netjes afgewerkt worden, zodat de kies weer aanvoelt alsof er niks gebeurd is.

Wat gebeurt er na de behandeling?

Na de behandeling kan de kies nog wat gevoelig zijn, met name tijdens het ademen van koude lucht en tijdens het drinken. Dit is volkomen normaal, en zal na een paar dagen weg trekken.

Wat zijn de kosten?

De kosten van een tweevlaksvulling van composiet met intraligamentaire verdoving zijn in totaal €74,51 euro. Als er een meervlaksvulling nodig is, komt u uit op een bedrag van €106,-

Hoe kan ik voorkomen dat ik weer gaatjes krijg?

Het is belangrijk om twee keer per dag uw tanden te poetsen met een goede kwaliteit tandenpasta, en gebruik bij voorkeur een elektrische tandborstel. Ook flosdraad of het gebruik van tandenstokers is belangrijk voor een goede mondverzorging. Kies specifieke momenten van de dag uit, en zorg dat het een standaard routine wordt zodat u het niet vergeet. Ook is het het beste om het aantal zoetigheid te beperken zodat uw tanden hier niet elke keer aan blootgesteld worden. Daarnaast blijft de regelmatige controle bij de tandarts natuurlijk erg belangrijk. Voor meer informatie en adviezen kunt u met ons contact opnemen.

Kiespijn

08:00 - 23:00

Landelijk bereik

Direct een tandarts nodig?