Kies afgebroken?

  • De dichtsbijzijnde tandarts
  • De snelst mogelijke behandeling
  • 24/7 bereikbaar

Voer uw adres in voor het beste resultaat:

Beoordeeld met 9.2 op Google Reviews.

Met spoed een tandarts nodig?

Stuk kies afgebroken tot tandvlees?

Heel vervelend, een kies die afbreekt. Niet alleen ontsiert het uw gebit, het kan ook erg pijnlijk zijn en wondjes in de mond veroorzaken door de scherpe randen van het achtergebleven stuk. Redenen genoeg dus om zo snel mogelijk uw tandarts te raadplegen.

Wat te doen bij een afgebroken kies?

Het afbreken van een kies is zoals gezegd steeds een reden om uw tandarts te consulteren, en wel met spoed. Hoe sneller u namelijk dit doet, hoe groter de kans dat de schade aan uw gebit en de omvang van de behandeling nog beperkt kan worden. We geven u graag enkele tips mee om direct na het afbreken te volgen.

Afspraak maken bij uw tandarts

Voor u ook maar iets onderneemt, maakt u onmiddellijk een afspraak bij uw tandarts. Leg het probleem zo gedetailleerd mogelijk uit en dring aan op een spoedafspraak. De meeste tandartsenpraktijken voorzien een permanentie voor dringende behandelingen en daar valt dit zeker onder.

Afgebroken kies bewaren

Het is belangrijk dat u steeds de afgebroken kies volledig bewaart. Dit kan u het beste doen in een beker melk of in uw mond onder uw tong of tussen tandvlees en wang. Het is van groot belang dat de kies niet droog wordt als de kans bestaat dat deze nog teruggeplaatst kan worden.

Afgebroken kies niet schoonmaken

Het zou voor u wellicht logisch kunnen lijken dat u de afgebroken kies even schoonmaakt, toch is dit geen goed idee.

Om infecties en bacteriën te vermijden, houd u de kies vast aan het witte gedeelte en nooit bij de wortel.

Pijnstilling

Bij hevige pijn en in afwachting van uw afspraak bij uw tandarts is het zeker toegelaten een pijnstiller zoals ibuprofen te nemen, dit zal ook helpen tegen ontstekingen. Is de scherpe rand van de afgebroken kies heel storend en bezorgt ze u pijn, overweeg dan om deze tijdelijk te bedekken met tandwas.

Spoelen en flossen

Spoel regelmatig uw mond en flos om het achterblijven van voedselresten tegen te gaan. Die kunnen een ontsteking van de wonde in de hand werken en zo de pijn heviger maken en de behandeling ingewikkelder.

Wat zijn de oorzaken van een afgebroken kies?

Tanden en kiezen zijn van nature uit heel sterk, toch zijn ze helaas niet onbreekbaar en kunnen verschillende factoren het afbreken of afbrokkeling tot gevolg hebben.

Een val of ongeval

Een ongelukkige val of een ongeval waarbij u met uw tanden tegen een hard oppervlak aan botst, kan het afbreken van één of meerdere kiezen tot gevolg hebben.

Ook het beoefenen van bepaalde sporten, vooral dan contactsporten, zorgt ervoor dat uw tanden en kiezen aan het risico van afbreken blootgesteld worden. Om die reden is het bij veel van die sporten dan ook aan te raden gebruik te maken van gebitsbescherming.

Bijten op hard voedsel

Een veel voorkomende oorzaak van het afbreken van een kies is het bijten op hard voedsel, denk maar aan noten bijvoorbeeld of een hard snoepje.

In dezelfde lijn kunnen we ook het afbreken van een kies door bijvoorbeeld het opentrekken van een verpakking met de tanden, het vasthouden van een voorwerp met de tanden of het openen van flessen plaatsen.

Tandbederf

We haalden eerder al aan dat tanden en kiezen van nature sterk zijn. Tandbederf echter kan die sterkte aanzienlijk verminderen en daardoor de kans op afbreken verhogen. Gaatjes in de tanden en het eten van veel zuur en/of suikerrijk voedsel breken het tandglazuur geleidelijk aan af en hierdoor komt het tandoppervlak bloot te liggen, wat een sneller afbreken van de tand of kies kan veroorzaken. Een goede mondhygiëne en jaarlijks bezoek aan de tandarts brengen hier de oplossing.

Wat is het risico als u met een afgebroken kies blijft rondlopen?

Het is van groot belang dat u na het afbreken van uw kies zo snel mogelijk bij uw tandarts op consultatie gaat. Als u dit snel na het afbreken doet, kan het dat uw tandarts de kies kan terugplaatsen en dat deze zelf terug vastgroeit in uw gebit. Dit is natuurlijk steeds de beste oplossing, maar snel reageren bepaalt hier de kans op succes. Wacht u te lang, dan zullen de wortel en de kies afsterven en zal naar andere oplossingen moeten gezocht worden.

Wat moet u doen met de afgebroken kies?

De afgebroken kies bewaart u tot u bij uw tandarts bent in een glas melk of in uw mond, deze manieren bieden het meest kans op slagen van een terugplaatsing van de kies door uw tandarts. Probeer de afgebroken kies zo weinig mogelijk vast te nemen om infecties en bacteriën te vermijden en maak hem ook in geen geval schoon.

Kies afgebroken, wat nu? De meestgestelde vragen:

Mijn kies is afgebroken tot het tandvlees, wat moet ik doen?

Als uw kies tot het tandvlees is afgebroken, dient u zeker een spoedafspraak te maken om de kans op terugplaatsing van de eigen kies te vergroten. De tijd die hier verloren gaat, zorgt voor afsterven van de wortel en zal tandverlies tot gevolg hebben. In dit laatste geval zal een wortelkanaalbehandeling nodig zijn om voldoende structuur op te bouwen voor een tandvervanging.

De kies die is afgebroken bevat een vulling, wat moet ik met de vulling doen?

U kunt de vulling zelf gewoon meenemen naar uw tandarts. Omdat u door het afbreken van een kies en de vulling een zenuw kunt hebben die bloot komt te liggen, bestaat de kans dat u pijn zult ervaren. Ook hier kan pijnstilling de oplossing bieden tot aan uw afspraak.

Wat zijn de kosten om de gebroken kies te repareren?

Op de vraag naar de kosten kan geen eenduidig antwoord gegeven worden. Alles hangt af van de mate waarin de kies is afgebroken en dus ook de behandeling die hiervoor zal nodig zijn. Uw tandarts bespreekt graag met u de mogelijkheden en de bijbehorende kostprijs. U kunt zelf uiteraard ook al contact opnemen met uw verzekeraar om na te gaan welke kosten door uw verzekering vergoed kunnen worden.

Welke behandelingen zijn er?

In geval van een afgebroken kies zijn er verschillende behandeling mogelijk al naargelang de ernst. Door middel van een facing kan de oude vorm van de tand hersteld worden, de afgebroken kies kan terug gezet worden of het afgebroken stuk kan terug gelijmd worden of er kan een implantaat geplaatst worden dat de afgebroken kies vervangt. Uw tandarts zal na onderzoek aangeven welke optie voor u de beste is.

Mijn kies is afgebroken na een wortelkanaalbehandeling, wat nu?

Als na een wortelkanaalbehandeling blijkt dat de kies niet genoeg houvast heeft, zal uw tandarts een stift plaatsen die dan de kroon vasthoudt waardoor u verder geen hinder zal ondervinden.

Moet de kies altijd getrokken worden?

Gelukkig niet, in sommige gevallen kan uw eigen kies gered worden. Door de afgebroken kies terug te plaatsen en eventueel te spalken met de omliggende kiezen kan deze vanzelf terug vastgroeien. Als slechts een stukje van een kies afgebroken is, kan dit vaak vastgelijmd worden aan het overgebleven gedeelte. Uw tandarts zal na grondig onderzoek bepalen wat voor u de mogelijkheden zijn.

Zijkant kies afgebroken, wat nu?

Het is goed mogelijk dat alleen de zijkant van uw kies afbreekt en niet de gehele kies. Ook in dat geval is het meest verstandig om de afgebroken zijkant te bewaren en mee te nemen naar de tandarts. De zijkant kies is in de meest gevallen prima te herstellen.

Kies afgebroken

08:00 - 23:00

Landelijk bereik

Met spoed een tandarts nodig?