Brug laten zetten

Bereikbaar: 08:00 - 23:00

Vandaag nog een afspraak

Onze spoedpraktijken zitten in Amsterdam, Dordrecht, Den Haag, Utrecht, Rotterdam & Gouda.
Beoordeeld met 9.2 op Google Reviews.

Met spoed een tandarts nodig?

Soms ontbreekt er een tand of kies in het gebit. Dit kan zijn omdat er complicaties zijn geweest waardoor de tand of kies getrokken moest worden en er bijvoorbeeld geen kroon mogelijk was. Met een brug kan deze ontbrekende tand of kies vervangen worden. Er wordt dan als het ware een brug gelegd over de lege ruimte waar de kies of tand ontbreekt. Het kunnen ook meerdere plekken van kiezen of tanden zijn die overbrugd moeten worden.

Wat moet u vooraf weten?

Als men onderdelen van het gebit mist en zeker als dit kiezen zijn, kan men problemen krijgen bij het kauwen, wat weer invloed heeft op de spijsvertering. Het is verstandig om te zorgen dat het gebit compleet is, desnoods met een brug en/of en kroon. Daarbij kan het gebeuren als er lege ruimtes in het gebit zijn dat de andere tanden of kiezen naast de lege ruimtes scheef gaan staan. Maar bovenal is het natuurlijk geen fraai gezicht als er gaten vallen in het gebit. Dit is meestal de reden waarom men voor een brug kiest.

Welke bruggen zijn er?

Allereerst is er de gewone brug die uit minimaal twee kronen die op de eigen tanden worden geplaatst of op de implantaten én een zwevende kroon voor op de lege plek. Deze zwevende kroon noemen ze een dummy. Het begin van de brug valt op de eigen tand of implantaat en ook het eind van de brug.
Er bestaat ook een vrij-eindige brug. Bij deze brug is het einddeel van de brug als het ware ‘zwevend’ omdat hij niet op een bestaande kies of tand of op een implantaat wordt geplaatst. Het einde van de brug is dan dus een dummy.
Wanneer de tanden of kiezen die naast de op te vullen ruimte liggen nog helemaal gaaf zijn, is het eigenlijk zonde om hieraan te gaan slijpen. Men zal dan voor een etsbrug kiezen. De dummy wordt dan op de lege ruimte geplaatst en aan de achterkant vastgeplakt worden met retentievleugels aan de tanden of kiezen die ernaast liggen.

Wat gebeurt er tijdens de behandeling?

Soms is er eerst een andere behandeling nodig voordat de brug geplaatst kan worden, bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling, een implantaat zetten of een vulling vervangen. Het kan ook zijn dat een tand of kies eerst versterkt moet worden met een pin of een opbouw. Ook moeten tanden of kiezen geslepen worden om de tand of kies klaar te maken voor de brug. Bij implantaten wordt er een opbouw in het implantaat gemaakt. Er wordt altijd een afdruk van het gebit gemaakt door bijvoorbeeld ‘happen’ of een digitale afdruk. Er wordt gekeken hoe iemand bijt en wat de kleur van de brug moet zijn. Als de tand of kies afgeslepen is, zal er eerst een noodbrug geplaatst worden.

Wat gebeurt er na de behandeling?

Zodra de definitieve brug klaar is, gaat men eerst kijken of hij volledig aansluit en dan past wordt hij vastgezet. In het begin moet men vaak even wennen aan de brug en het kan zijn dat de kiezen of tanden wat gevoelig zijn. Gaat dit gevoel niet weg of wordt het erger, dan is het verstandig om even de tandarts te raadplegen. Soms voelt de brug iets te hoog aan, de tandarts kan dit oplossen. Er zitten geen risico’s aan het nemen van een brug. Het enige is dat als een van de pijlers (de eigen tand of kies waarop de brug geplaatst wordt) problemen krijgt en deze kies of tand moet eruit omdat het probleem niet verholpen kan worden, dan kan eventueel de hele brug verloren gaan.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor een brug kunnen enorm verschillen door eventuele benodigde voorbehandelingen en het materiaal wat men kiest voor de brug. Een brug zit niet in het basispakket, maar een deel kan wel vergoed worden door een aanvullende tandartsverzekering.

Brug laten zetten

08:00 - 23:00

Landelijk bereik

Met spoed een tandarts nodig?