Bang zijn voor de tandarts komt bij veel mensen voor. En uiteraard ben je niet bang voor de tandarts als persoon, maar eerder de angst dat je misschien een gaatje moet laten vullen of een andere beangstigende ingreep moet ondergaan. Het is heel normaal maar kan ook erg vervelend zijn. Veel mensen stellen hun tandartsbezoek steeds maar weer uit. Dit loopt soms wel eens op tot een gat van 3 jaar waarin ze niet naar de tandarts zijn geweest! Uitstellen maakt het probleem alleen maar erger, en je angst gaat er niet op magische wijze van weg. Om te voorkomen dat je niet meer naar de tandarts durft hebben wij 5 tips voor je op een rijtje gezet!

Tip 1: Neem een vertrouwenspersoon met je mee

Begin je te zweten zodra je weer een mail van je tandarts krijgt voor de halfjaarlijkse controle? Probeer dan iemand die je vertrouwt te vragen om met je mee te gaan. Of deze persoon nu naast je staat en je hand vasthoudt of zich gewoon in dezelfde ruimte begeeft, het kan in beide gevallen enorm helpen als je weet dat je er niet alleen voor staat.

Tip 2: Angsttandarts

Voor mensen met buitengewone angst voor de tandarts, bestaat er zoiets als een angsttandarts. Een angsttandarts toont begrip voor je angst en gaat er geduldig mee om. Indien nodig bieden ze een aangepaste behandeling aan. Bij Tandartspraktijk Schiedam kun je terecht voor een afspraak.

Tip 3: Zoek afleiding

Het zal je verbazen wat een beetje afleiding kan doen voor je angst. Een optie kan bijvoorbeeld zijn om muziek in te doen voor en tijdens de behandeling. Bij sommige praktijken zie je een “Waar is Wally?” poster of een tv scherm op het plafond hangen. Ook dit kan je helpen om afgeleid te worden van wat er allemaal in je mond gebeurd.

Tip 4: Weet wat je kunt verwachten bij je tandarts

Als al wat langer bij dezelfde tandarts komt, dan weet je op een gegeven moment wat je te wachten staat en hoe je tandarts is als persoon. Als hij/zij van jouw angst afweet zal dit ook helpen. Daarnaast kan het tegen de angst helpen als je van tevoren weet wat de tandarts gaat behandelen, hoe lang het duurt en of er pijn aan te pas zal komen. Tandartspraktijk Vlaardingen biedt verschillende soorten behandelingen aan. Kijk goed welke er zijn en welke het beste bij je past.

Tip 5: Haal adem en probeer te ontspannen

Het klinkt misschien logisch, maar het is van belang dat je rustig blijft. Als je een ontspannen houding aanneemt zul je merken dat je je van binnen ook een stuk rustiger zal voelen. Daarnaast is het goed om te onthouden dat de tandarts het beste met je voorheeft en je uiteindelijk alleen maar wil helpen een goed gebit te onderhouden. Het kan ook helpen om er met anderen over te praten en ze te vertellen waarom je nou precies zo bang bent voor de tandarts. Zij kunnen dan hun ervaringen met jou delen. Iets wat jou vervolgens ook weer gerust kan stellen.

oscar
Author: oscar